Jak schudnąć po 60? Dieta i jadłospis dla 60-latki
Tagi:
Jak schudnąć po sześćdziesiątce? – zastanawia się wiele pań. Wraz z wiekiem metabolizm zwalnia i nie jest to takie proste. Nie należy się jednak poddawać! Jeśli myślisz o odchudzaniu, ale boisz się głodówki, koniecznie zobacz artykuł. Na końcu znajdziesz gotowy jadłospis dla sześćdziesięciolatki.
Dlaczego tak trudno schudnąć po 60. roku życia?
Po przejściu na emeryturę zazwyczaj maleje aktywność fizyczna. Tryb życia zmienia się z dnia na dzień, powodując obniżenie nastroju, a rytm dobowy zostaje zaburzony. Zwolniony metabolizm, dłuższe polegiwanie w łóżku z rana, podjadanie czy bierne spędzanie wolnego czasu przed telewizorem bardzo szybko przekładają się na zbędne kilogramy. Według raportu Głównego Urzędu Statystycznego pn. Sytuacja osób starszych w Polsce w 2020 r. po sześćdziesiątce diagnozuje się najwięcej chorób cywilizacyjnych i ogólnoustrojowych, takich jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, insulinooporność czy osteoporoza. Warto im zapobiegać, dbając o prawidłową masę ciała. Nadwagę i otyłość można pokonać bez głodówki, mając wiedzę o zachodzących w organizmie zmianach oraz przyspieszając swój metabolizm.
Jak przyspieszyć metabolizm po 60-tce?
Aby usprawnić zwalniający metabolizm, konieczna jest zmiana stylu życia. Należy zadbać o właściwą ilość kalorii. Przyjmuje się, że Ilość kalorii dla kobiety po 60. wynosi ok. 1800 kcal, ale należy pamiętać, że wartość zawsze powinna być ustalona indywidualnie na podstawie aktywności i trybu życia. Posiłki muszą być zbilansowane, a porcje mniejsze objętościowo, ale spożywane częściej.
Oprócz wyboru diety dla kobiet dojrzałych istotną rolę w przyspieszeniu przemiany materii odgrywa ruch. Już 15 minut dziennie wysiłku pomoże w spalaniu tkanki tłuszczowej. Nie chodzi bynajmniej o intensywne ćwiczenia, ale o regularność podejmowanej aktywności. Najlepiej sprawdzą się tu ćwiczenia oraz spacery na świeżym powietrzu, nordic walking czy bieganie na krótkich dystansach. Poranna gimnastyka również pomoże spalić kalorie oraz doda energii na cały dzień.
Zobacz także: Nienawidzisz siłowni? Proponujemy innych 8 rozwiązań
Jak schudnąć po 60? Dieta dla kobiet 60+
Dieta 60-latki powinna opierać się na 4-5 posiłkach dziennie jedzonych w odstępach 3-4 godzinnych. Istotną rolę ma w niej śniadanie, które zapewni odpowiednią ilość energii na cały poranek. Produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce, chude produkty mleczne powinny być stale obecne na Twoim stole. Zamiast tłustych wędlin i pasztetów wybierz chude mięso, ryby i jaja. Nie unikaj warzyw strączkowych, nasion, orzechów i tłuszczu. Do posiłków najlepszy będzie olej roślinny, np. tłoczony na zimno olej lniany. Dieta dla kobiet 60+ powinna być oparta na produktach świeżych i jak najmniej przetworzonych. Pozbądź się zatem z lodówki gotowych dań, zupek z proszku, ciast z marketu i pieczywa pakowanego z długim terminem ważności. Jeśli nie potrafisz całkowicie zrezygnować ze słodyczy, wybierz ich zdrowsze odpowiedniki, np. ciasto upieczone w domu, musy owocowe, batony zbożowe. Dobrym sposobem na podjadanie między posiłkami jest znalezienie sobie jakiegoś zajęcia, które pozwoli zapomnieć o łakociach. Pamiętaj również o odpowiednim nawodnieniu.
Zobacz także: Kuchenne rewolucje, czyli co warto zmienić w diecie po sześćdziesiątce
Produkty wspomagające odchudzanie
Dietę po 60. zacznij od „zaprzyjaźnienia się” z produktami wspierającymi odchudzanie. Są to:
- produkty bogate w błonnik (owoce, warzywa, pestki dyni, płatki owsiane),
- ciepłe napoje (zielona herbata, czerwona herbata),
- kawa (bez cukru i śmietanki),
- owoce zawierające dużą ilość wody (grejpfrut, arbuz),
- owoce cytrusowe,
- pieczywo chrupkie,
- przyprawy przyspieszające metabolizm (cynamon, pieprz, papryczka chili),
- suszone śliwki,
- jogurt grecki i twarożek,
- jajka.
Zobacz także: 8 produktów, których nie powinno zabraknąć w diecie kobiety dojrzałej
Jadłospis dla 60-latki
Układając jadłospis dla kobiety dojrzałej, miejmy na uwadze, że powinien on przede wszystkim odpowiadać jej upodobaniom kulinarnym. Gdy do swojego menu włączysz produkty, które lubisz, będzie Ci wówczas łatwiej wytrwać na diecie. Możesz zatem lekko zmodyfikować poniższy jadłospis. Pamiętaj jednak o najważniejszych zasadach i nawykach żywieniowych.
Śniadanie
Owsianka na mleku z owocami sezonowymi (jagody, truskawki, brzoskwinie).
Kawa zbożowa bez cukru i śmietanki.
lub
Jajka w koszulkach, pomidor, pieczywo chrupkie posmarowane twarożkiem.
Zielona herbata bez cukru.
Drugie śniadanie
Koktajl owocowy na bazie mleka roślinnego lub jogurtu greckiego.
lub
Mus owocowo-warzywny.
Obiad
Krupnik jaglany.
Risotto z kurczaka w warzywach (marchew, seler, papryka, cukinia).
Kompot z wiśni.
lub
Żurek z jajkiem.
Kasza gryczana z filetem z piersi indyka duszonym w pomidorach i kiszoną kapustą.
Świeżo wyciskany sok z pomarańczy.
Podwieczorek
Sałatka z olejem lnianym (sałata, cykoria, pomidor, ser feta, bazylia, oliwki, cebula dymka).
lub
Kisiel z jabłek (domowej roboty).
Biszkopty.
Kolacja
Kanapki (graham, masło, sałata, szynka, ogórek kiszony).
Herbata czerwona.
lub
Grahamka z pastą kanapkową z łososia (domowej roboty).
Herbata ziołowa.
Podsumowanie
Jeśli nie wiesz, jak schudnąć po 60, zacznij zmieniać swój styl życia. Odpowiednia dawka ruchu połączona z dobrze zbilansowaną dietą pozwoli Ci nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale również poprawić nastrój i zdrowie. Zawsze wybieraj aktywności i produkty spożywcze, które lubisz. To pozwoli Ci zapomnieć, że jesteś na diecie i po prostu cieszyć się życiem.
dr Barbara Górnicka-Naszkiewicz
Maj 27, 2022
Komentarze