Zaparcia po 60. Domowe sposoby na poprawę pracy jelit
Tagi:
Zaparcia to problem, który dotyka coraz więcej osób po 60. roku życia. Siedzący tryb życia, wysoko przetworzona żywność, stres, niektóre choroby i leki mogą nasilać dolegliwość. Dyskomfort spowodowany problemem często obniża jakość życia. Jak domowymi sposobami poprawić pracę jelit, by zaparcia ustąpiły? O tym w artykule.
Przyczyny zaparć
Kobiety po 60. roku życia są bardziej narażone na zaparcia. Mówimy o nich w momencie, gdy człowiek oddaje stolec nie częściej niż dwa razy w tygodniu, robi to z trudem lub jeśli stolec jest twardy i suchy. Zaparcia u osób starszych mogą mieć różne podłoże. Najczęściej diagnozuje się zaparcia czynnościowe, czyli takie, kiedy oddawanie stolca wiąże się z bólem. Powodem zaparć może być również dysfunkcja dna miednicy, ponieważ z wiekiem słabną jej mięśnie, a to utrudnia wypróżnianie. Wśród przyczyn można też wymienić wolny pasaż jelit (np. częściowe porażenie okrężnicy) oraz choroby ogólnoustrojowe (niedoczynność tarczycy, cukrzyca) lub choroby jelit (zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna, przepuklina, nowotwór, uchyłki).
Lekarze oceniają, że dolegliwości związane z wypróżnianiem w dużym stopniu determinowane są przez styl życia i dietę. Zbyt mała ilość błonnika w codziennym menu, słabe nawodnienie, nadużywanie leków (nawet tych bez recepty), a także siedzący tryb życia i stres – to wrogowie regularnych wypróżnień.
Znalezienie przyczyny zaparć jest bardzo ważne do rozwiązania problemu. U osób starszych nakłada się na siebie wiele czynników, powodując problem z diagnozą. Jeśli zatem coś Cię niepokoi, skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu. Zanim się z nim spotkasz, bez obaw możesz spróbować domowych sposobów polecanych w tym artykule.
Co na zaparcia dla kobiet po 60?
Złoty środek na zaparcia to dobrze zbilansowana dieta, codzienna dawka ruchu i odpowiednia ilość odpoczynku. Zdrowe odżywianie i regularność posiłków konieczne są do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Mając wiedzę, jakie produkty zapobiegają problemowi, a jakie go nasilają, wiele osób jest w stanie pozbyć się zaparć domowymi sposobami. Mogą wówczas ograniczyć, a nawet całkowicie odstawić, środki przeczyszczające. Kobietom po 60-tce zaleca się jak najczęstsze picie niegazowanej wody mineralnej i spożywanie zup.
W procesie regulacji pracy jelit duże znaczenie ma też aktywność fizyczna. Zamiast poobiedniej drzemki, wybierz się na długi spacer. Już pół godziny marszu jest w stanie wspomóc leniwe jelita. Dobrym pomysłem jest również pływanie, fitness i nordic walking. Spróbuj także wygospodarować czas na poranną gimnastykę. Rano, kiedy ruchy jelit są silniejsze, będzie je łatwiej pobudzić do wypróżnienia.
Dla dobrego funkcjonowania układu pokarmowego niezbędny jest odpoczynek. Stres, podjadanie i jedzenie w pośpiechu są powodem zaburzenia pracy jelit. Warto pamiętać zatem o tym, by prowadzić regularny tryb życia i dobrze się wysypiać.
Co jeść przy zaparciach? 4 polecane grupy produktów
Odpowiednie odżywianie po 60-tce jest konieczne do zachowania zdrowia jelit i całego organizmu. W przypadku zaparć najlepiej sprawdzi się dieta śródziemnomorska bogata w warzywa i owoce. Warto wiedzieć, że istnieją grupy produktów wspierających prawidłową perystaltykę jelit. Poznaj je!
Pełnoziarniste produkty zbożowe, czyli błonnik na zaparcia
Duża ilość włókna pokarmowego, czyli naturalnego błonnika, to podstawa diety wspomagającej pracę układu pokarmowego. Wiążąc wodę w jelitach, błonnik skutecznie przeciwdziała zaparciom. Przywracając właściwe pH w układzie pokarmowym, zapobiega także wzdęciom i hamuje rozwój bakterii w jelicie cienkim. Gdzie znaleźć produkty bogate w błonnik? Najwięcej jest go w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, brązowym ryżu oraz otrębach. Ale uwaga! Jeśli dostarczasz organizmowi za mało wody, błonnik będzie nasilał zaparcia. Pamiętaj zatem, by regularnie uzupełniać płyny!
Suszone owoce. Remedium na zaparcia naszych babć
Już nasze babcie wiedziały, że suszone śliwki i morele ułatwiają wypróżnianie. Nie jest to mit, ale zaleta bogactwa błonnika tych owoców w suszonej formie. Już kilka sztuk dziennie sprawi, że poczujesz różnicę w toalecie. Zachowaj jednak rozsądek – zbyt duża ilość tych słodkich owoców może prowadzić do wzdęć.
Kiszonki pomogą na zaparcia i wzdęcia
Naturalne probiotyki zawarte w kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach to źródło bakterii kwasu mlekowego, który ma zbawienny wpływ na jelita. Dodatkowo kiszonki zawierają bogactwo witamin i regulują metabolizm. Zapobiegają również wzdęciom, bo kwas mlekowy hamuje rozwój bakterii gnilnych w jelicie. Aby rozruszać leniwe jelita, jedź kiszonki co najmniej raz dziennie.
Napoje mleczne fermentowane pobudzą jelita
W napojach mlecznych fermentowanych, oprócz kwasu mlekowego, znajdują się szczepy bakterii przyjaznych dla mikroflory jelitowej. Badania potwierdzają, że najbardziej pożądane są te z grupy Lactobacillus i Bifidobacterium. Udowodniono, że nie tylko pomagają uregulować pracę jelit, ale też wspomagają je w czasie choroby i biegunki. Sięgnij więc po naturalne jogurty, kefiry i maślanki.
Produkty nasilające zaparcia. Tego unikaj!
Wśród produktów niewskazanych u osób mających zaparcia można wymienić:
- tłuste sery,
- czerwone mięso,
- ciasta, ciasteczka, słodycze,
- napoje słodzone gazowane,
- kawa, kakao,
- czekolada,
- niedojrzałe banany,
- alkohol,
- białe pieczywo,
- biały ryż,
- makaron,
- dania mączne (pierogi, kluski, pyzy),
- dania smażone,
- dania gotowe.
Podsumowanie
Kobiety po 60. roku życia często skarżą się na zaparcia. Jeśli ten problem dotyczy Ciebie, spróbuj uregulować pracę jelit naturalnymi sposobami. Zbilansowana dieta, codzienna dawka ruchu i odpowiednia ilość odpoczynku są konieczne do przywrócenia prawidłowej perystaltyki jelit. Do codziennego menu włącz pełnoziarniste pieczywo, suszone owoce, kiszonki i napoje mleczne fermentowane. Nie zapominaj o ruchu, odpoczynku oraz dużej ilości płynów. Kiedy te sposoby zawiodą, odwiedź lekarza pierwszego kontaktu, który pomoże Ci znaleźć przyczynę zaparć.
dr Barbara Górnicka-Naszkiewicz
Czerwiec 21, 2022
Komentarze