Świąteczne pierniki
Tagi:
Pieczenie pierników to staropolska tradycja. Nie ma świątecznego stołu bez tych małych, pysznych ciasteczek. Istnieje wiele przepisów na ich przygotowanie. Najlepsze są jednak te znalezione w starych zeszytach naszych mam i babć. Jeśli jeszcze nie piekłaś pierników, koniecznie wypróbuj naszą recepturę.
Świąteczne pierniki
Składniki
- 250 g płynnego miodu,
- pół kostki masła (125g),
- 560 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao,
- przyprawa do piernika.
Wykonanie
Mleko i miód rozpuścić w garnku na małym ogniu, pozostaw do ostudzenia. W tym czasie połącz sypkie składniki w misce: mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Dodaj do mieszanki schłodzony miód z mlekiem i jajko. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw na chwilę do lodówki.
Rozwałkuj ciasto na placek i wykrawaj foremkami pierniczki. Piecz ok. 7-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu udekoruj według uznania.
Życzymy smacznego!
dr Barbara Górnicka-Naszkiewicz
Grudzień 16, 2022
Komentarze