Makaron z pietruszkowo-słonecznikowym pesto. Bomba witamin!
Tagi:
To danie pokochają miłośnicy makaronów. Nie dość, że jest smaczne to jeszcze proste i szybkie w wykonaniu. Największą jego zaletą jest jednak ogrom witamin, jakie zawiera zbilansowana kompozycja zdrowego tłuszczu, ziaren słonecznika i bogatej w witaminę C natki pietruszki. Koniecznie podziel się przepisem ze znajomymi!
Makaron z pietruszkowo-słonecznikowym pesto
Składniki
- 30 dag makaronu kokardki,
- dwa pęczki pietruszki,
- pół szklanki ziaren słonecznika,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki oliwy z oliwek,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- sól,
- pieprz,
- łyżka soku z cytryny
- kilka liści sałaty do dekoracji.
Wykonanie
Makaron ugotować al dente na małym ogniu. Przelać zimną wodą i odcedzić.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić.
Do kielicha blendera wrzucić natkę pietruszki, prażony słonecznik, czosnek oraz pieprz, sól i łyżkę soku z cytryny. Blendować z oliwą z oliwek przez kilka sekund.
Wymieszać makaron z powstałym pesto. Podawać od razu na liściach sałaty. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Można posypać ulubiony serem np. potartym parmezanem.
Życzymy smacznego!
dr Barbara Górnicka-Naszkiewicz
Maj 13, 2022
Komentarze