Dania z grilla. 3 sprawdzone przepisy!

Przepisy

Czerwiec 16, 2022
Dania z grilla. 3 sprawdzone przepisy!

Grillowanie to doskonały sposób na spędzenie wiosennego i letniego popołudnia. Dania z grilla są uwielbiane przez wszystkich za sprawą swojego charakterystycznego smaku i aromatu. Jeśli nie wiesz, co oprócz pieczonych kiełbasek zadowoli Twoje podniebienie, koniecznie wypróbuj 3 sprawdzone przepisy! Zrobisz je szybko i bez wysiłku. A składniki z pewnością masz w swojej lodówce.

Szaszłyki drobiowe z grilla

Szaszłyki drobiowe z grilla

Proste, efektowne i lekkostrawne danie. 

 

Składniki:

  • trzy filety z piersi kurczaka,
  • 2 papryki czerwone,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

 

Wykonanie:

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Piersi również pokroić w kostkę posypać solą i pieprzem. Z ketchupu, musztardy i oliwy zrobić marynatę i włożyć do niej przyprawione filety. Schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny. Po tym czasie nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian: 1 kostka kurczaka i 1 kostka papryki. Ułożyć na tacce aluminiowej i piec na grillu. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.

 

Soczysty karczek miodowo-czosnkowy z grilla

Karczek z grilla

Sekret dobrego karczku tkwi nie tylko w marynacie, ale i w odpowiednim czasie grillowania.

 

Składniki:

  • 1 kg karczku,
  • 5 łyżek miodu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie:

Karczek pokroić w plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pieprz, sól, oliwę z oliwek i miód. Marynować karczek przez min. 5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Grillować po 5 minut z każdej strony, a po zdjęciu z ognia zawinąć w folię aluminiową na 10 minut. Podawać z sosem czosnkowym.

 

Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

Ryby z grilla cieszą się coraz większą popularnością. Są zdrowe, lekkie i smaczne. Łatwo się je przygotowuje i krótko grilluje.

 

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone,
  • sól,
  • pieprz,
  • pęczek świeżego koperku,
  • przyprawa do ryb,
  • cytryna,
  • 2 łyżki masła.

 

Wykonanie:

Pstrągi umyć w zimnej wodzie i pozbawić łusek. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Do brzuszka włożyć po łyżce masła i po pół pęczka koperku. Cytrynę pokroić w plasterki i położyć na wierzchu ryby. Każdą osobno zawinąć w folię aluminiową i wstawić na ruszt. Piec krótko. Podawać z ketchupem i frytkami.

 

Smacznego!

 

Fot. freepik

dr Barbara Górnicka-Naszkiewicz

Czerwiec 16, 2022

Komentarze

Dodaj komentarz
Komentarz
Podpis
Adres e-mail
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Zatwierdź

Powiązane artykuły