Dania z grilla. 3 sprawdzone przepisy!
Tagi:
Grillowanie to doskonały sposób na spędzenie wiosennego i letniego popołudnia. Dania z grilla są uwielbiane przez wszystkich za sprawą swojego charakterystycznego smaku i aromatu. Jeśli nie wiesz, co oprócz pieczonych kiełbasek zadowoli Twoje podniebienie, koniecznie wypróbuj 3 sprawdzone przepisy! Zrobisz je szybko i bez wysiłku. A składniki z pewnością masz w swojej lodówce.
Szaszłyki drobiowe z grilla
Proste, efektowne i lekkostrawne danie.
Składniki:
- trzy filety z piersi kurczaka,
- 2 papryki czerwone,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki musztardy,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Piersi również pokroić w kostkę posypać solą i pieprzem. Z ketchupu, musztardy i oliwy zrobić marynatę i włożyć do niej przyprawione filety. Schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny. Po tym czasie nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian: 1 kostka kurczaka i 1 kostka papryki. Ułożyć na tacce aluminiowej i piec na grillu. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.
Soczysty karczek miodowo-czosnkowy z grilla
Sekret dobrego karczku tkwi nie tylko w marynacie, ale i w odpowiednim czasie grillowania.
Składniki:
- 1 kg karczku,
- 5 łyżek miodu,
- 5 ząbków czosnku,
- pieprz,
- sól,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Karczek pokroić w plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pieprz, sól, oliwę z oliwek i miód. Marynować karczek przez min. 5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Grillować po 5 minut z każdej strony, a po zdjęciu z ognia zawinąć w folię aluminiową na 10 minut. Podawać z sosem czosnkowym.
Pstrąg z grilla
Ryby z grilla cieszą się coraz większą popularnością. Są zdrowe, lekkie i smaczne. Łatwo się je przygotowuje i krótko grilluje.
Składniki:
- 2 pstrągi patroszone,
- sól,
- pieprz,
- pęczek świeżego koperku,
- przyprawa do ryb,
- cytryna,
- 2 łyżki masła.
Wykonanie:
Pstrągi umyć w zimnej wodzie i pozbawić łusek. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Do brzuszka włożyć po łyżce masła i po pół pęczka koperku. Cytrynę pokroić w plasterki i położyć na wierzchu ryby. Każdą osobno zawinąć w folię aluminiową i wstawić na ruszt. Piec krótko. Podawać z ketchupem i frytkami.
Smacznego!
Fot. freepik
dr Barbara Górnicka-Naszkiewicz
Czerwiec 16, 2022
Komentarze