Szybka babka waniliowa z lukrem
Tagi:
Babka to wypiek, który króluje na wielkanocnym stole. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby delektować się nią cały rok. Zwłaszcza, że robi się ją błyskawicznie, a jej smak jest rewelacyjny. Spróbujcie sami!
Składniki na babkę:
- 150 g mąki
- 220 g cukru
- 200 g masła
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół szklanki maślanki
Składniki na lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka. Na końcu, cały czas miksując, wlewaj powoli na przemian maślankę i wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelej do formy i piecz ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasto ostudź i wyłóż na płaski talerz.
Cukier puder wsyp do miseczki. Dodawaj powoli sok z wyciśniętej cytryny – aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Takim lukrem polej babkę. Możesz ją udekorować według uznania.
Smacznego!
dr Barbara Górnicka-Naszkiewicz
Kwiecień 14, 2022
Komentarze