Tradycyjne chrusty. Przepis ze starego zeszytu

Przepisy

Luty 22, 2022
Tradycyjne chrusty. Przepis ze starego zeszytu

Karnawał to czas, kiedy pozwalamy sobie na dość kaloryczne słodkości. Tradycyjne wypieki smażone na tłuszczu nie słabną na popularności. Jednym z przykładów są chrusty.

Stare zeszyty naszych mam i babć są skarbnicą tradycyjnych przepisów. W niemal każdej rodzinie przepisy te były przepisywane z zeszytu do zeszytu i w ten sposób przechodziły przez selekcję kolejnych pokoleń. Dzięki temu przetrwały najbardziej charakterystyczne dania i ciasta. Wśród nich można znaleźć chrusty, czyli ciastka smażone na głębokim oleju. Przepis jest bardzo prosty.

Chrusty

Składniki

  • 40 dkg mąki,
  • 7 łyżek gęstej śmietany,
  • 6 żółtek,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu,
  • olej do smażenia.

Wykonanie

Mąkę przesiać do miski i dodać do niej śmietanę, żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Powoli wyrabiać ciasto i wyłożyć je na stolnicę. Wałkować na cienki placek i wykrajać nożem prostokąty o wymiarach około 5 cm szerokości na 20 cm długości. W każdym kawałku naciąć pasek na środku tak, aby stworzyć przestrzeń na ok. 7 cm. Przepchnąć przez powstały otwór jeden z boków ciasta.

 

Chrusty smażyć na głębokim oleju aż do uzyskania brązowego koloru. Po ostudzeniu pospać cukrem pudrem.

 

Życzymy smacznego!

dr Barbara Górnicka-Naszkiewicz

Luty 22, 2022

Komentarze

Dodaj komentarz
Komentarz
Podpis
Adres e-mail
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Zatwierdź

Powiązane artykuły