Tradycyjne chrusty. Przepis ze starego zeszytu
Tagi:
Karnawał to czas, kiedy pozwalamy sobie na dość kaloryczne słodkości. Tradycyjne wypieki smażone na tłuszczu nie słabną na popularności. Jednym z przykładów są chrusty.
Stare zeszyty naszych mam i babć są skarbnicą tradycyjnych przepisów. W niemal każdej rodzinie przepisy te były przepisywane z zeszytu do zeszytu i w ten sposób przechodziły przez selekcję kolejnych pokoleń. Dzięki temu przetrwały najbardziej charakterystyczne dania i ciasta. Wśród nich można znaleźć chrusty, czyli ciastka smażone na głębokim oleju. Przepis jest bardzo prosty.
Chrusty
Składniki
- 40 dkg mąki,
- 7 łyżek gęstej śmietany,
- 6 żółtek,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu,
- olej do smażenia.
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski i dodać do niej śmietanę, żółtka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Powoli wyrabiać ciasto i wyłożyć je na stolnicę. Wałkować na cienki placek i wykrajać nożem prostokąty o wymiarach około 5 cm szerokości na 20 cm długości. W każdym kawałku naciąć pasek na środku tak, aby stworzyć przestrzeń na ok. 7 cm. Przepchnąć przez powstały otwór jeden z boków ciasta.
Chrusty smażyć na głębokim oleju aż do uzyskania brązowego koloru. Po ostudzeniu pospać cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!
dr Barbara Górnicka-Naszkiewicz
Luty 22, 2022
Komentarze