Poskromić nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze dotyka około 25% populacji na całym świecie. Przewiduje się, że do 2025 r. częstość jego występowania wzrośnie o 60%. Zła dieta, nieodpowiedni tryb życia, stres towarzyszący nam każdego dnia sprawiają, że nadciśnienie tętnicze zostało uznane za chorobę cywilizacyjną, na którą z roku na rok cierpi coraz więcej osób.
Nadciśnienie – cichy zabójca
Serce pracujące w naszym organizmie rytmicznie pompuje krew. Proces ten jest tak oczywisty, że rzadko o nim myślimy. Dlatego też wysokie ciśnienie krwi (nadciśnienie) nazywane jest cichym zabójcą. Można mieć niebezpieczne wysokie ciśnienie krwi, nie wiedząc o tym.
Sprawdź czy jesteś w grupie szczególnie narażonych na nadciśnienie tętnicze?
Palacze - palenia papierosów, ma bardzo niekorzystny wpływ na serce i naczynia krwionośne.
Nadużywający alkoholu - wykazano, że picie powyżej 30-40 g czystego etanolu dziennie wpływa na podwyższanie ciśnienia krwi. Cztery butelki 5% piwa odpowiadają takiemu stężeniu alkoholu we krwi jakie jest po wypiciu pół litra czystej wódki. Stężenie alkoholu może się nieznacznie różnić w zależności od wagi ciała.
Diabetycy – częstość nadciśnienia tętniczego u ludzi z cukrzycą jest dwukrotnie większa niż w ogólnej populacji dorosłych.
Kobiety po menopauzie - nadciśnienie tętnicze jest szczególnie groźne dla kobiet w okresie menopauzy ze względu na mniejszą ilość estrogenów po klimakterium.
Osoby otyłe - udowodniono, że spadek masy ciała powoduje obniżenie ciśnienia krwi.
Ludzie prowadzący stresujący tryb życia - ciśnienie może również wzrastać w sytuacjach stresowych.
Ludzie prowadzący siedzący tryb życia - zwiększenie aktywności fizycznej wpływa korzystnie na nadciśnienie.
Objawy nadciśnienia tętniczego krwi
tępe bóle głowy,
zawroty głowy,
zmęczenie,
krwawienia z nosa,
zaburzenia snu,
nerwowość,
kołatania serca,
uczucie ucisku w okolicach serca,
duszności,
Rytm dobowy ciśnienia
Ciśnienie tętnicze zmienia się w ciągu doby: w dzień jest wyższe, nocą niższe. Najwyższe wartości osiąga w godzinach porannych (między 6 a 12). Według obserwacji lekarzy, to właśnie w godzinach porannych najczęściej występują zawały serca i udary mózgu. Po przebudzeniu postarajmy się spokojnie, bez pośpiechu i stresu rozpocząć nowy dzień. Nocą ciśnienie powinno się obniżać. Brak fizjologicznego spadku ciśnienia podczas snu zwiększa ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych.
O czym mówią liczby podczas pomiaru ciśnienia.
Podczas pomiaru ciśnienia odczytujemy dwie liczby. Liczba górna to odczyt skurczowy mówiący o ciśnieniu w tętnicach, gdy serce wypycha krew. Liczba na dole to odczyt rozkurczowy mówiący o ciśnieniu obecnym w tętnicach, gdy serce odpoczywa pomiędzy uderzeniami.
Czy wiesz jak odczytać pomiar ciśnienia?
Górne | Dolne | |
Najzdrowsze najniższe | 120/80 mm/ Hg | |
Prawidłowe | 120 - 129 mm/ Hg | 80 - 84 mm Hg |
Prawidłowe wysokie | 130 - 139 mm/ Hg | 85 - 89 mm Hg |
Nadciśnienie | 140/90 mm Hg |
Wynik 140/90 mm Hg to nie znak zagrożenia nadciśnieniem, a czasem już nadciśnienie 135/85 Mm Hg - to wynik, który powinien być potraktowany, jako ostrzeżenie.
Kontrola wartości ciśnienia
Osoby zdrowe kontrolują wartość ciśnienia średnio raz w roku. Sprawdzamy również jego wartości, gdy pojawiają się np. zawroty głowy, bóle w klatce piersiowej, uczucie zbliżającego się zasłabnięcia. Mając nadciśnienie powinniśmy je mierzyć zgodnie z zaleceniem lekarza (na ogół rano i wieczorem, 3-4 razy w tygodniu). Do jego pomiaru wybieramy to ramię, na którym pomiar wynik pomiaru jest wyższy. Dopuszczalna różnica na poszczególnych ramionach może wynosić 10 mm Hg, większa różnica może świadczyć o zwężeniu tętnicy.
Czy wiesz że ….
Nawet 95% wszystkich przypadków nadciśnienia stanowi nadciśnienie pierwotne (interakcja wewnętrznych zaburzeń ze środowiskiem zewnętrznym). Za kluczowy czynnik rozwoju tej choroby uważa się sód. Sód jest wszechobecny w pożywieniu współczesnego człowieka.
Nadmierne spożywanie sodu, prowadzi do nadciśnienia tętniczego
Jony sodowe (sól) są nie tylko w solniczce, ale w większości produktów spożywczych wytwarzanych na skalę przemysłową i masowo zapełniają półki sklepów. Długi okres przydatności produktów do spożycia jest zwykle związany z zawartością sodu w postaci związków chemicznych. Sód w tych produktach występuje pod postacią litery E.
Jony sodowe w produktach spożywczych
E 211 | Benzoesan sodu (konserwy rybne, napoje gazowane) |
E 301 | Askorbinowa sodu (wędliny) |
E 316 | Izoaskorbinian sodu (wędliny) |
E 325 | Mleczan sodu (wędliny) |
E331 | Cytrynian sodu (sery topione, konserwy rybne, (napoje gazowane) |
E 401 | Alginian sodu (margaryny) |
E 452i | Polifosforan sodu (wędliny) |
E 621 | Glutaminian sodu (zupy w proszku, przyprawy) |
E 631 | Inozynian sodu (zupy w proszku, przyprawy) |
Dieta typowa dla społeczeństw uprzemysłowionych zawiera wielokrotnie więcej sodu, niż wynikałoby to z dziennego zapotrzebowania. Naukowcy dowiedli, że w prymitywnych społecznościach, które nie spożywają sodu nie występuje nadciśnienie tętnicze, a ich wartości nie zwiększają się z wiekiem. Jeżeli społeczności prymitywne przejmują nowoczesny styl życia, w tym duże dobowe spożycie sodu, wartości ciśnienia tętniczego w tych populacjach wzrastają
i pojawia się nadciśnienie tętnicze. Kolejne badania sugerowały, że związek między zawartością sodu w diecie a nadciśnieniem jest częściej notowany u osób starszych i kobiet. Ustalono również, że zmniejszenie spożycia sodu, a zwiększenie ilości potasu prowadzi do obniżenia ciśnienia tętniczego.
Ograniczenie spożycia soli do pół łyżeczki dziennie (ok. 5 g) pozwala w kilka tygodni obniżyć ciśnienie o 10 mmHg
Owoce i rośliny strączkowe dostarczają najwięcej potasu w pojedynczym posiłku.
Przestrzeganie w/w zasad pozwoli na lepszą regulację ciśnienia.
Wpływ wysokiego ciśnienia krwi na zdrowie
Nadciśnienie przyśpiesza rozwój miażdżycy, zawału serca, przerostu lewej komory serca, tętniaków aorty i tętnic obwodowych, zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, udaru krwotocznego, lub niedokrwiennego mózgu. Poza tym prowadzi do niewydolności nerek i uszkadza siatkówkę oka. Do takich powikłań dochodzi po latach nieleczonego nadciśnienia.
Tych produktów unikaj!
żywność konserwowana,
fast food,
słodycze,
pełne mleko i jego pełnotłuste przetwory,
tłuste mięsa i wędliny,
wędzone ryby,
koncentraty,
zupy w proszku,
gotowe sosy,
żółty ser,
chipsy,
słone paluszki,
przyprawy typu jarzynka, Vegeta, magii,
orzeszki ziemne,
Produkty, które należy ograniczyć
białe pieczywo,
makarony z białej mąki,
biały ryż,
drobnoziarniste kasze,
żółtka jaj,
sól,
mąka
cukier
tłuszcze zwierzęce najlepiej zamień na roślinne
Produkty obniżające ciśnienie
Warzywa i owoce.
aronia,
cytryna,
żurawina,
jarzębina,
buraki,
pomidory,
papryka,
rzodkiewka,
cebula,
czosnek,
brokuły,
sałata,
pietruszka,
szpinak,
kalafior,
kapusta pekińska,
groszek zielony,
seler korzeniowy i naciowy,
kminek,
majeranek,
Przepisy z wykorzystaniem produktów zalecanych przy nadciśnieniu.
Potrawka z kaszy gryczanej
Składniki – 1 szklanka kaszy gryczanej, szczypta soli morskiej, 3 łyżki oleju lnianego, pół szklanki pestek słonecznika i dyni, 1 ½ szklanki wody.
Wykonanie – Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, wsypując posiekane pestki. Po ugotowaniu kaszę polać olejem lnianym.
Słodka polewa
Składniki – orzechy włoskie, miód
Wykonanie - Orzechy włoskie rozłupać, włożyć do słoiczka i zalać płynnym miodem. Używać do deserów, polewać np. placuszki jaglane.
Placuszki jaglane
Składniki - szklanka maki jaglanej, owsianej lub orkiszowej, jeden banan, pół kubka jogurtu, opcjonalnie 1 jajko, szczypta soli, ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku go pieczenia, opcjonalnie pół łyżeczki cukru.
Wykonanie – banan rozgnieść, jajko rozmącić, dodać jogurt, mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać. Rozgrzać tłuszcz (masło klarowane lub olej rzepakowy) piec jak racuszki.
Zdrowa czekolada
Składniki – 25 g łuskanego słonecznika, 25 g rodzynek, 25 g suszonych śliwek, 25 g orzechów włoskich, 2 figi, 2 łyżki miodu.
Wykonanie – słonecznik lekko podsmażyć dodać stałe produkty. Wszystko zmiksować lub zmielić. Dodać miód. Włożyć do foremki i wstawić do zamrażalnika na 12 godzin. Pokroić. Przechowywać w zamrażalniku.
Domowe kuracje
Nalewka z czosnku
Składniki - 100 g czosnku, szklanka spirytusu, łyżeczka naparu z mięty lub kilka kropli miętowych.
Wykonanie – czosnek ucieramy i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na tydzień w zaciemnionym miejscu, po czym przelewamy przez sito, dodajemy mięte. Pijemy 3 razy dziennie po 10 – 15 kropli.
Dżem z głogu
Składniki – 1 kg owocu głogu, 1 kg rajskich jabłek, 0,5 kg cukru, 1 litr wody.
Wykonanie – owoce umyć, wydrążyć pestki. Rozgotować
i smażyć na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości, mieszać dodać cukier. Gorący produkt przełożyć do słoików, zamknąć, postawić do góry dnem.głóg,
banany,
cytrusy,
miód
Redakcja
Maj 28, 2018
Komentarze